Mesologie

Mesologie wordt inmiddels al tientallen jaren in Nederland beoefend en het aantal mesologen in ons land neemt ieder jaar toe. Toch is mesologie nog niet bij iedereen bekend.

 

Mesologie is een vorm van complementaire geneeskunde, waarin medisch wetenschappelijke kennis wordt geïntegreerd met kennis uit de natuurgeneeskunde.

 

Voor het stellen van de diagnose en het bepalen van de behandeling maakt de mesoloog zowel gebruik van kennis uit de reguliere westerse medische wetenschap als ook van kennis uit de natuurgeneeskunde en homeopathie, en de traditionele oosterse geneeskunde, zoals Chinese geneeskunde en Ayurveda uit India. De mesoloog brengt al deze kennis samen en maakt daar bij elke behandeling gebruik van. Hoe zo’n behandeling eruit ziet, is te lezen bij werkwijze.

 

Binnen de mesologie wordt gekeken naar uw type, uw bouw en uw leefgewoontes en daar pas ik uw voeding op aan. Juist omdat iedereen verschillend is, zal het u niet verbazen dat niet iedereen alles kan verteren. Ieder darmflora is immers ook uniek en wat voor de een geschikt is, kan voor de ander juist ongeschikt zijn. Bij deze zoektocht naar uzelf en wat het beste bij u past, kan een mesoloog u goed ondersteunen. Voeding, beweging en ontspanning spelen hierbij een grote rol.

Soort klachten

Klachten waar een mesoloog bij kan helpen zijn veelal chronische klachten, onverklaarbare klachten, klachten die lang aanhouden en steeds weer terugkomen. Mesologie is niet geschikt voor acute klachten, daarvoor gaat u naar de huisarts of het ziekenhuis, ook bij ernstige ziektes is een behandeling van een specialist nodig. In overleg met een arts kan wel gekeken worden naar eventuele ondersteuning en verlichting van uw klachten bij een ernstige ziekte.

 

De klachten waarmee u bij een mesoloog terecht kan lopen uiteen van:

  • Spijsverteringsklachten: Maag, lever- en darmklachten zoals obstipatie, buikpijn, misselijkheid, diarree, opgeblazen gevoel, voedselintoleranties, aambeien.
  • Spier- en gewrichtsklachten: pijn, kramp, fibromyalgie, stijfheid, restless legs, reumatische klachten etc.
  • Ontstekingen en allergieën: hooikoorts, verkoudheid, voor- en bijholteontsteking, blaasontsteking, oorontsteking etc
  • Hormonale klachten: menstruatieproblemen, schildklierproblematiek, overgangsproblemen, onvruchtbaarheid.
  • Huidaandoeningen: eczeem, droge huid, acne, galbulten, jeuk etc
  • Klachten van de luchtwegen: chronische bronchitis, astma, hyperventilatie, benauwdheid, chronische hoest
  • Klachten bij verminderde weerstand en vitaliteit: vermoeidheid, lusteloosheid, vaak verkouden, grieperig, koorts, langzaam herstel na ziekte.
  • Mentale klachten: stemmingswisselingen, stress, slaapproblemen, burn-out, overspannen, concentratieproblemen.
  • Onbegrepen klachten: klachten die u moeilijk kunt benoemen.
  • Herstel na ziekte of behandeling: (Long-)Covid, operatie, chemotherapie, burn-out, Pfeiffer.
Bent u geïnteresseerd in een mesologieconsult, maak dan een afspraak of neem contact met mij op om te bespreken of dit bij uw situatie past.